پیشنهادی سردبیردرس گفتاردکتر رضا طالب

درباره گذشته از دکتر رضا طالب

 

” این متن از سخنان دکتر رضا طالب در جلسه دنیای مدرن و فرهنگ امروز برداشته شده “

درباره گذشته از دکتر رضا طالب

اتفاقا یک فریب دلفریب و دوست داشتنی برای من بازی زمان است . زمان مسئله عجیبی است . مثلا وقتی عکس های خانوادگی را مرور می کنیم و آنها را در یک بازه مثلا ده ساله یا بیشتر بررسی می کنیم این بازی با زمان جالب تر می شود ، خصوصا آنجا که حین مرور عکس ها متوجه می شویم چقدر مدل و نحوه ی لباس پوشیدن ، میزان شادی ، مدل خودآرایی حتی ساختار چهره ها در طول زمان تغییر کرده است ؛ ورای اینها آنچه بیشتر جالب توجه است‌ مسئله دگرگونی تعلقات فکری هست ، برخی افراد در گذشته اعتقادات یا عقاید یا عواطف و خُلقیاتی داشته اند که امروز به طرز هولناکی برایشان منزجر کننده است ، این پالایش احساسات در طول زمان بسیار شگفت انگیز است .

آدم ها معمولا از مرور گذشته حداقل آن بخش های نامطلوبش بسیار هراس دارند چون احساسات عمیقی را در آنها بر می انگیزد که بخش های آسیب پذیر ، همدردی خواه و شهودی به کارشان نمی آید.

در مواردی نظیر درد کشیدن بر اثر یک خیانت بزرگ یا احساس مرگ فرزند یا از دست دادن یک دوست صمیمی این پریود زمانی یک جور دیگری می گذرد و بقیه زمانها یکجور دیگر . ویرجنیا وولف در رمان به سوی فانوس دریایی گذر یکی ، دوساعت از زمان را در بیش از صد صفحه توضیح می دهد زمان واقعی برای او قائم بر ساعت روی مچش نبود ، ساعت را غیر قابل اعتماد و بی مقدار حساب می کرد . پروست هم همینطور است تاثیر برخی از لحظه ها در زندگی با ساعت عادی قابل مقایسه نیست ؛ مثلا در همین رمان مورد علاقه من به سوی فانوس دریایی ، وولف صفحات بسیاری را صرف توصیف اتاق و اشیای آن می کند گذشته را در اشیا بیدار می کند .

توجه داشته باشید که احساسات در میان حال و گذشته دائم در نوسان است . ببینید بچه ها ! به این نکات توجه کنید همه چیز در گذشته است این که عده ای اصرار دارند به شما بقبولانند که فقط به آینده فکر کنید و گذشته را رها کنید این کار شدنی نیست ، شما هیچ وقت نمی توانید گذشته را رها کنید . ما وارث ویژگی های ژنتیکی فرآوانی از جانب نیاکانمان هستیم .

تمامی اعمال و رفتار ما در گذشته به آینده ما مربوط می شود اینکه یک عده به شما می گویند به گذشته فکر نکن نگاهت به آینده باشد و حرفهایی از این دست یا اراجیفی که به اسم کلید های موفقیت ، تکنیک های موفقیت ، … و از این جور اباطیلی که به هم می بافند این حرف ها را باور نکنید . گذشته را از زندگی نمی شود حذف کرد و آینده را بدون درس گرفتن از گذشته نمی توان ساخت .

اگر گذشته را با وجود تمامی تلخی هایش ، دردها و خسارت ها از ذهنمان حذف کنیم و از گذشته درس نگریم محال است بتوانیم آینده را بسازیم . هر کس غیر از این به شما می گوید دروغ می گوید . فقط به آینده فکر کن ، گذشته را فراموش کن ، گذشته ها گذشته … این ها اشتباه است. گذشته می ماند ، هست و خواهد بود و در تارپودِ روان ، عواطف ، خلقیات و روح ما تنیده شده و با همه ی خوبی ها و بدی هایش حذف شدنی نیست .

شاید بشود یکسری آسیب های روانی را درمان کرد اما حوادث و خاطرات گذشته قابل حذف نیست . اصلا گذشته ی مادران و پدران ما و نسل های قبل تر در جایگاه کنونی نسل ما در موقعیت سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی جامعه نقش دارند . پس گذشته قابل تغییر نیست اما قابل عبرت گرفتن است . بچه ها خواهش می کنم تاریخ را زیاد بخوانید مثلاً تاریخ معاصر ایران ، سرگذشت سلسله ها ، تاریخ صدر اسلام … نمی توانید باور کنید چه درس ها و حقایق بی نظیری در دل این حوادث وجود دارد و تا چه حد به فهم ، درک و بینش ما کمک می کند . بچه ها ! گذشته در تار پود ما نقش دارند پس اشتباه نکنید ما افکار و ذهنیتی داریم که به ما هویت می بخشد این افکار و ذهنیت از عمق ادراک ما نشات میگیرد .

درباره گذشته از دکتر رضا طالب
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫4 دیدگاه ها

  1. انسان از گذشته اش جدا نشدنی است
    شاید بتوان با وقایع تلخ گذشته کنار آمد اما نمیتوان آنرا فراموش کرد و زندگی بدون اتکا به گذشته عملا آزمون و خطایی مجدد است که هزینه هایی اغلب جبران ناپذیر درپی خواهد داشت.
    نتیجتا هر فرد یا جامعه ای که گذشته اش را فراموش کند محکوم به تکرار دوباره ی آن است.

  2. خیلی زیبا و تاثیر گذار بود برای من شخصا چون خودم خیلی درگیر این موضوع هستم و قبول دارم که باید سراغ گذشتمون بریم نمیشه ازش فرار کرد

  3. گذشته ما را وصل میکند به آینده
    ما گذشته را سپری کردیم اما در ما ذهن و حافظه ای هست که بیاد میآورد و بخش های مهم را فراموش نمی‌کند
    گذشته در ذهن ما و آینده در پیش روی ما
    دکتر طالب واقعا با علم عمیق و زبان فصیحی پاسخ به این موضوع دادن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا